Przetargi w październiku pod znakiem śmieci
W październiku 2015 roku liczba ogłaszanych w Biuletynie Zamówień Publicznych postępowań przetargowych wzrosła w relacji miesięcznej dość znacząco, i to pomimo spadku w segmencie budowlano remontowym. W ciągu miesiąca bardzo mocno wzrosła liczba ogłoszeń przetargowych na dostawy usług, głównie związanych z gospodarką odpadami – wynika z raportu opracowanego przez serwis eGospodarka.pl. Zaczyna też być widoczny efekt „końca roku”, czyli typowe dla ostatniego kwartału zakupy komputerów i sprzętu komputerowego oraz oprogramowania.
2015-11-27, 17:02

Dane opracowane przez serwis www.Przetargi.eGospodarka.pl, wskazują, że w październiku 2015 roku w Biuletynie Zamówień Publicznych opublikowano 11 tys. 445 ogłoszeń o wszczęciu postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, o 15,6 procent mniej niż rok temu i o 8,4 procent więcej niż miesiąc wcześniej, we wrześniu 2015 roku.

W porównaniu z październikiem 2014 roku spadek zanotowano we wszystkich trzech kategoriach zamówień, przy czym najwyższy spadek zaobserwowano w dostawach usług (spadek rdr o 23,2 proc.) oraz zleceniach na prace remontowo-budowlane (spadek o 19,3 procent). Liczba przetargów na dostawy towarów spadła w październiku 2015 roku o 6 proc. w relacji rocznej.

Spadki w relacji rocznej to wciąż wpływ ubiegłorocznej nowelizacji Prawa zamówień publicznych, między innymi podwyższającej progi wartości zamówień przy których występuje obowiązek stosowania pełnych procedur PZP. Jednak z miesiąca na miesiąc ów wpływ jest coraz mniej widoczny, wyniki bowiem stają się wprost porównywalne (przetargi są ogłaszane w analogicznym jak rok temu otoczeniu prawnym).

W relacji miesięcznej (względem września 2015) spadek liczby publikowanych ogłoszeń o udzielenie zamówienia publicznego zanotowano jedynie w segmencie zamówień na prace remontowo-budowlane. To tradycyjny efekt sezonowy, związany z kalendarzem i jesienno-zimowym przestojem w budownictwie. W październiku względem września liczba ogłoszeń przetargowych na prace remontowo-budowlane spadła o 25,3 procent, co jest wynikiem zbliżonym do zanotowanego w okresie wrzesień-październik w roku ubiegłym.

O ile w relacji miesięcznej w październiku liczba zamówień na prace budowlane spadła, to zamówienia na dostawy usług oraz towarów wyróżniły się bardzo wysoką dynamiką. Liczba zamówień na dostawę usług w październiku 2015 roku wzrosła w ciągu miesiąca o 33,2 procent, zaś na dostawę towarów o 27,1 proc.

Tabela 1.   Liczba ogłoszeń w BZP w poszczególnych kategoriach oraz łącznie w wybranych latach

Kończy się już wpływ ubiegłorocznej nowelizacji PZP na liczbę przetargów ogłaszanych PZP, wiąże się to z wygaszaniem efektu bazy. Rok temu już w pełni już obowiązywały zapisy nowelizacji podwyższającej progi zamówień, od których obowiązkowo stosowano procedury PZP oraz wyłączające spod rygorów PZP niektóre typy zamówień. Tym samym przetargi sprzed roku i obecne są już organizowane w zbliżonym otoczeniu prawnym. Jedyna tegoroczna nowelizacja wprowadza możliwość renegocjacji kontraktów długoterminowych w momencie ogłoszenia przepisów zmieniających koszty wykonywania zamówienia, co nie ma raczej wpływu na nowe zamówienia.

Ceny nadal spadają. Powyborcze niewiadome

Jak podał GUS, w październiku 2015 roku stopa bezrobocia rejestrowanego wyniosła 9,6 procent, o 0,1 pkt proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Bezrobocie w październiku okazało się więc być najniższe od grudnia 2008 roku. W październiku 2015 r. było w Polsce o ponad 245 tys. mniej bezrobotnych niż przed rokiem. Oznacza to, że stopa bezrobocia rejestrowanego spadła w tym okresie o 1,7 pkt proc.

Przeciętne wynagrodzenie brutto w firmach zatrudniających ponad 9 pracowników wyniosło w październiku 4110,77 zł, o 3,3 procent więcej niż rok wcześniej. Wzrosło również zatrudnienie - w relacji rocznej o 1,1 procent, a względem poprzedniego miesiąca o 0,3 proc.

Październik był szesnastym z rzędu miesiącem o ujemnym wskaźniku inflacji. Według szacunków GUS, ceny dóbr i usług konsumpcyjnych w październiku 2015 r. spadły w relacji rocznej o 0,7 procent, jednak w stosunku do września 2015 poszły już w górę o 0,1 proc.

Po raz pierwszy od kwietnia 2014 r., po 17 miesiącach spadków, ceny żywności wzrosły w październiku w relacji rocznej - o 0,5 proc. Październikowa deflacja wynikała głównie z jednego czynnika - spadających cen paliw. Tak więc pomimo formalnej deflacji, ceny praktycznie już rosną.

Według szybkiego szacunku GUS, PKB wzrósł w III kwartale 2015 r. o 3,4 proc. To wynik lepszy niż w drugim kwartale. GUS skorygował też wzrost PKB w I kwartale br. z 3,6 proc. do 3,7 proc.

Sprzedaż detaliczna wzrosła w październiku 2015 w relacji rocznej o 0,8 proc. w cenach bieżących, a o 3,6 proc. w cenach stałych. Natomiast produkcja sprzedana przemysłu wzrosła w październiku 2015 r. o 2,4 proc. W produkcji budowlano-montażowej odnotowano spadek o 5,2 proc. W stosunku do października ub. roku wzrost produkcji sprzedanej odnotowano w 23 (spośród 34) działach przemysłu.

– Sytuacja polskiej gospodarki, jak pokazują dane GUS dotyczące dynamiki PKB, jest nadspodziewanie dobra. Rośnie zatrudnienie, pomimo końca prac sezonowych nadal spada bezrobocie, choć w najbliższych miesiącach prawdopodobnie zacznie znów rosnąć. W górę idą również płace. Niestety, pomimo formalnej deflacji, realny koszyk wydatków, liczony podstawowymi zakupami polskich rodzin zaczyna rosnąć, bowiem drożeje żywność. Mocno rośnie sprzedaż detaliczna, co dobrze wróży utrzymaniu dynamiki polskiego PKB. Niestety jednak na polską gospodarkę duży wpływ mają niezależne od nas czynniki geopolityczne, związane między innymi z terroryzmem, europejskim kryzysem imigracyjnym czy z bardzo skomplikowaną sytuacją na Bliskim Wschodzie – mówi Beata Szkodzin, wydawca serwisu eGospodarka.pl. – Na krajowym podwórku trwa już zaś powyborcze układanie sceny, zarówno politycznej, jak i gospodarczej. Nowy rząd zapowiada dość poważne wydatki, które mają być finansowe ze wzrostu obciążeń podatkowych i uszczelnienia systemu fiskalnego. Również w segmencie zamówień publicznych nowa ekipa rządząca zapowiada zmiany w Prawie zamówień publicznych, mocniej zabezpieczające interesy państwa – dodaje Beata Szkodzin.

Koniec sezonu budowlanego. Gospodarka odpadami liderem

Szczegółowa analiza ogłoszeń publikowanych w BZP wskazuje na rosnącą liczbę przetargów z zakresu gospodarki odpadami. Gminy „odświeżają” pod koniec roku kontrakty na gospodarkę odpadami, stąd i wysyp ogłoszeń dotyczących wywozu śmieci czy ich przetwarzania

Oprócz wspomnianych już poważnych spadków liczby zamówień na prace remontowo-budowlane, związanym z końcem sezonu, pojawia się inny, charakterystyczny dla końca roku trend. Instytucje sektora publicznego zamawiają bowiem komputery i sprzęt komputerowy, co jest typowym w rodzimej „budżetówce” sposobem wykorzystania niewykorzystanych wcześniej środków budżetowych poszczególnych jednostek. Aby nie zwracać środków do organów założycielskich, instytucje publiczne zwyczajowo już dokonują zakupów sprzętu komputerowego.

W efekcie, w relacji miesięcznej największe przyrosty wystąpiły na wspomniane zamówienia związane z gospodarką odpadami: usługi wywozu odpadów pochodzących z gospodarstw domowych, usługi gospodarki odpadami, usługi transportu odpadów, usługi związane z odpadami oraz usługi wywozu odpadów.

Na „efekt końca roku”, wskazuje z kolei istotny przyrost ogłoszeń przetargowych na dostawy nośników energii (sezon grzewczy) i usługi odśnieżania oraz usuwania lodu, z drugiej zaś – charakterystyczne dla końca roku – zakupy sprzętu komputerowego.

* * * * * * * * * * * * *

O eGospodarka.pl
eGospodarka.pl (www.egospodarka.pl) to praktyczny poradnik Internetu dla małych i średnich przedsiębiorstw. Serwis udostępnia m.in. bezpłatną bazę przetargów publicznych, oferty pracy w Polsce i za granicą, porady z prawa pracy, podatków i rachunkowości, komentarze gospodarcze i finansowe, kursy walut, bezpłatne wzory dokumentów i formularzy, aktualności ze świata IT oraz najnowsze raporty i prognozy. Przedsiębiorcy znajdą w serwisie eGospodarka.pl narzędzia porównawcze, wyszukiwarki i kalkulatory.

Misją serwisu jest dostarczanie praktycznych informacji i narzędzi oraz pomoc w podejmowaniu decyzji dotyczących zaistnienia firmy w Internecie. Najczęściej odwiedzane przez użytkowników są działy: Firma, Podatki, Prawo, Praca i Przetargi.

Według badania Megapanel w październiku 2013 roku serwis eGospodarka.pl zanotował ponad 1 mln 557 tys. użytkowników, co stawia go w ścisłej czołówce najlepszych serwisów biznesowych. Dział www.przetargi.eGospodarka.pl w październiku 2013 odwiedziło natomiast ponad 161 tysięcy osób.

Przydatne linki:

Joanna Gacka